Zámecký sklářský den představí umění sklářů a Křížem krážem Vysočinou vyrazí cyklisté i letos.

Vysočina sklářská se po nucené odmlce znovu rozjíždí. Cyklisté o akci Křížem krážem Vysočinou nepřijdou ani v letošní mimořádné situaci..

První velkou akcí spojenou s prastarým a krásným řemeslem je Zámecký sklářský den. Proběhne 13. června na zámku ve Světlé nad Sázavou. Nabídne skleněné expozice, křest plastiky Pocta sklářům, jarmark, výtvarné dílny a představí se i vysočinské sklárny.

Plastika Pocta sklářům je společným dílem skláren a výtvarníků nejen z Vysočiny. Tvoří ji více než stovka skleněných koulí, z nichž část je autorských děl od výtvarníků Exnara, Hory, Jabůrka, Janáka, Pačinka a dalších. Koncept plastiky vymyslel Jan Exnar. Vychází z toho, že každé skleněné dílo se rodí z vyfouknuté baňky. Každá jednotlivá koule plastiky tak reprezentuje jednu sklárnu, jednoho výtvarníka. Některé jsou barevné, některé broušené, některé jinak zdobené. Každý tu svoji pojal po svém. „Plastika bude pokřtěna právě v sobotu 13. června během Zámeckého sklářského dne. Instalace o průměrů pěti metrů bude trvale k vidění na zámeckém nádvoří,“ říká majitelka světelského zámku Helena Degerme.

V ten samý den proběhne vernisáž nové zámecké výstavy Sklo mluví skrz staletí. „Je instalována v expozici evropského historického skla. Mezi vitrínami s historickými exponáty jsou namíchány umělecké objekty nejlepších současných sklářských výtvarníků i těch místních. Od velryb až po ty nejmenší tvůrce,“ popisuje Degerme. Ale to není všechno. Dalšími výstavami, na které se mohou návštěvníci Zámeckého sklářského dne těšit, jsou díla vzešlá ze šesti ročníků Sympozia broušení skla společnosti Bohemia Machine a práce výtvarníků ČR s názvem Když dva dělají totéž, není to totéž.

Vysočina Tourism připravil výtvarné dílny všech druhů zpracování skla. Zájemci si budou moci zkusit vinout či foukat skleněné perly, malovat na sklo nebo dokonce přímo malovat sklem. Prezentovat se budou i sklárny Kraje Vysočina. Na nádvoří bude probíhat jarmark.

Zámecký sklářský den ve Světlé nad Sázavou se koná v rámci přeshraničního projektu „Česko-rakouská sklářská tradice znovu ožívá“, INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.

Martina Strnadová, Vysočina Tourism

Čtěte dále:   Nová silnice z Humpolce na Brod uleví Věži a Skále

 

Křížem krážem Vysočinou vyrazí cyklisté i letos

Cyklisté o akci Křížem krážem Vysočinou nepřijdou ani v letošní mimořádné situaci. Vyrazí na cestu v termínu 3.–7. července 2020.

„Tradiční cykloakci pořádáme s plným vědomím toho, že nemusí proběhnout tak hladce jako dřív. Dochází ke zkrácení etap z 8 na 5 a start není v Jihlavě. Ale dle natěšených reakcí mnohých pravidelných účastníků věřím, že případné nekomfortnosti pochopí,“ uvedl Tomáš Čihák, ředitel pořádající organizace Vysočina Tourism. Novinkou cykloakce je, že účastníci svými našlapanými kilometry mohou přispět prostřednictvím aplikace EPP pomáhej pohybem na některý z projektů Kraje Vysočina. Celkem ujedou 232 km.

Křížem krážem Vysočinou na kole odstartuje z Golčova Jeníkova a skončí tradičně v pivovaru v Dalešicích. Využívání doprovodného vozidla bude částečně omezeno. K dispozici bude až na výjimky pro přepravu zavazadel, případně jako záchranné vozidlo při zdravotním problému účastníků či defektu na kole.

„Naším cílem je, aby účastníci v co největší míře přespávali v cílových destinacích. Letošní etapy jsou nastavené tak, aby jejich start a cíl byl vždy v místě, kam je možné se dopravit vlakem. S dopravcem České dráhy máme domluveno, že zajistí zdarma přepravu kol účastníků z místa bydliště do místa startu etapy, případně z cíle etapy do místa bydliště,“ dodává Tomáš Čihák.

Zájemci se mohou přihlásit do 10. června. Kontaktní osobou je Tomáš Čihák, Vysočina Tourism, e-mail: tomas.cihak@vysocinatourism.cz, tel.: + 420 732 650 158.

Martina Strnadová, Vysočina Tourism

tel.: 724 063 930 e-mail: martina.strnadova@vysocinatourism.cz www.vysocinatourism.cz www.vysocina.eu

Etapy Křížem krážem Vysočinou na kole 2020

1. etapa 3. 7. 2020

Golčův Jeníkov – Světlá nad Sázavou (44 km)

2. etapa 4. 7. 2020

Světlá nad Sázavou – Jihlava (50 km)

3. etapa 5. 7. 2020

Jihlava – Jemnice (60 km)

4. etapa 6. 7. 2020

Jemnice – Jaroměřice nad Rokytnou (47 km)

5. etapa 7. 7. 2020

Jaroměřice nad Rokytnou – Dalešice (31 km)

 

web: www.vysocinatourism.czwww.vysocina.eu

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zahájení Letní Platformy Humpolec se blíží!

Po Čvn 8 , 2020
Je tu léto a s ním tradiční humpolecký festival Letní Platforma Humpolec v parku Stromovka – v srdci našeho města. Platformu otevíráme v sobotu odpoledne 13. června. Čtěte dále:   Nová silnice z Humpolce na Brod uleví Věži a Skále

You May Like

Témata