Humpolecká průmyslová zóna se bude rozrůstat do lesa

2

Rozšíření průmyslové zóny, rozkládající se v těsné blízkosti dálnice, se stalo po třech letech opět příčinou bouřlivých debat na půdě humpoleckého městského zastupitelstva. Oproti svým předchůdcům však tentokrát investor uspěl a zóna Central Trade Park se přes hlasy odpůrců o tři a půl hektaru rozroste směrem do lesa.

Před třemi lety kvůli této problematice z městského zastupitelstva odstoupilo několik členů, kteří s prodejem dalších pozemků v této oblasti nesouhlasili. Prodej se tehdy nakonec v původně navrhovaném rozsahu neuskutečnil. Jedná se totiž o oblast nedaleko zahrádkářské kolonie, a v přilehlých lesích jsou četné vodních zdroje.

Co vedlo humpolecké k tomu, aby rozhodnutí změnili? Na město se opět obrátila firma Central Trade Park ProInvest, která místní průmyslovou zónu spravuje, s tím, že se našel investor, pro kterého by zde chtěli postavit další výrobní halu. Na to však potřebují odkoupit ještě další, z části zalesněnou část pozemků u dálnice. Oproti původnímu záměru se však jedná pouze o jednu parcelu.

„Vím, že tato věc je velmi citlivá. Přesto si myslím, že podpořit tento záměr bylo dobré, zvlášť když investor slíbil, že by byla celá hala osázena zelení. Tato varianta rozšíření zóny navíc nezasahuje tak daleko k zahrádkám, ani k vodním zdrojům,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Křišťan. Celá věc se znovu začala projednávat i proto, že zastupitelé v loňském roce přijali usnesení, že souhlasí s rozšířením central parku a tato oblast, kterou chce společnost CTP ProInvest odkoupit je v územním plánu pro průmyslovou zónu schválena. „Mám strach, kam až bude průmyslová zóna sahat, aby nebyly ohroženy studny, které jsou v této lokalitě velice kvalitní,“ vyslovil se obyvatel Josef Haviar. „Při minulém jednání byly od občanů největší připomínky právě k vodním zdrojům, a tak jsme hledali řešení jak tomu zamezit a jak nejlépe rozšíření zóny situovat, aby nebyla voda ohrožena,“ ujistil starosta Jiří Kučera.
Průmyslová zóna bude tedy posunuta blíže k zahrádkářské kolonii, ale ani zahrádkáře by prý výstavba nové haly neměla nijak zatěžovat. „Dopad na životní prostředí, jsme zvažovali v první řadě tak, aby důsledky byly co nejmenší. Toto je však poslední možnost, jak dokončit rozvoj parku. Další rozšiřování už právě kvůli životnímu prostředí nebude možné,“ dodal starosta.

Společnost CTP ProInvest má ale samozřejmě zájem rozšířit park tak, jak se původně předpokládalo. „Nový investor, který by měl o toto místo zájem, by zde chtěl rozjet výrobní linku na zpracování ocelových komponentů pro automobilový průmysl,“ objasnil pozadí budoucí výroby v průmyslové zóně Tomáš Jirků, manažer investorské společnosti.

Výstavba další výrobní haly má do města přnést další možnost zaměstnání. Investor by nabídl zhruba tři sta padesát pracovních míst, které by byly podle Tomáše Jirků obsazovány z poloviny ženami a z poloviny muži. Další výhodou při výstavbě nové výrobní haly u dálnice je, že by město nebylo zatěžováno další dopravou.

„Pokud je možnost získat do Humpolce nového silného investora, musíme být vstřícní. Do pozemků navíc sami nemusíme investovat žádné peníze. Pokud bychom tuto možnost zahodili, znamenalo by to, že nemyslíme na lidi, kterým investor nabídne možnost uplatnění,“ řekla Alena Štěrbová, humpolecká městská zastupitelka a zástupkyně hejtmana kraje Vysočina.

Podle vedení města nebude škoda ani lesa, který bude muset průmyslové zóně ustoupit. „Hodnota lesa je zde téměř nulová, protože se jedná o smíšený lesík starý asi sedm až deset let,“ řekl Tomáš Křišťan.

„Každého lesa je škoda, i mladého,“ řekla starší obyvatelka. „Chtěli bychom být informováni, kde budou náhradou za tento kus lesa vysázené nové stromky,“ řekl na závěr obyvatel Josef Haviar. Lepší informovanost nakonec lidem slíbila i radnice.

Čtěte dále:   Ulice Pražská a Na Kasárnách OTEVŘENA!

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Axl

2 thoughts on “Humpolecká průmyslová zóna se bude rozrůstat do lesa

  1. Proč ti co vadí že ubyde lesa nezorganizují nějakou akci na zalesnění toho co už je dálnici napospas ? Spousta lidí by určitě šla na brigádu sázet a našlo by se i dost peněz mezi firmama na stromky . Nebylo by lepší něco skutečně dělat než jenom akademicky kecat a naříkat ? Co třeba naši komunisti ? Kam se poděl jejich budovatelskej elán a organizační schopnosti ? Kdyby vyřídili kde je možný sázet a dali akci dohromady , tak za pár let může být Humpolec alespoň trochu líp krytý před splodinami dálnice . Howgh!

    pierre

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Akce Kryštof

St Říj 1 , 2003
V pondělí spustila policie velkou preventivní akci na silnicích. Čtěte dále:   IDNES.CZ: V Humpolci roste první nákupní park. Lidé se těší i bojí vylidnění centra

You May Like

Témata