Stěhování obojživelníků začalo

1

S příchodem teplého počasí začalo jarní stěhování obojživelníků. V těchto dnech vyrážejí na místa rozmnožování vzdálená i několik kilometrů od zimních stanovišť především skokani hnědí, ropuchy obecné, čolci a další druhy našich obojživelníků.

Problém nastává v případě, kdy každoroční tahovou  cestu kříží komunikace a se zvyšujícím se počtem automobilů dochází i ke zvyšujícím se úhynům obojživelníků pod koly automobilů.  „Vím, že to není vždycky možné, ale chtěl bych poprosit všechny řidiče, aby se v těchto dnech v nočních hodinách pokusili  putujícím  obojživelníkům na silnicích vyhnout“ prosí Pavel Koubek.


V místech kde je tah obojživelníku největší se snaží ochránci přírody úhyny omezit. „V sobotu jsme postavili 150 metrů dočasných zábran a padacích pastí v lokalitě Smrdov u Kletečné na humpolecku, kde každoročně migruje kolem 2000 kusů obojživelníků“ říká Pavel Koubek z Klubu ochrany dravců a sov.    Zábrany zamezují v nejkritičtějším úseku vstupu obojživelníků na silnici a dvakrát za noc jsou ručně přenášeni do nedalekého rybníka.  „Za dvě noci bylo na této lokalitě již přeneseno cca 600 ropuch obecných a dle zkušeností z minulých let lze předpokládat, že nás ještě cca 1000 obojživelníků čeká přenést.“  vysvětluje Pavel Koubek .   Při tomto počtu stěhujících se obojživelníků by bez zábran znamenalo i jediné projíždějící auto smrt pro desítky z nich.


Pavel Koubek, který se obojživelníkům věnuje dlouhodobě i když je organizace kterou vede zaměřena na jiné skupiny živočichů je potěšen, že lokalita Smrdov už není jediná, kde se přenášení obojživelníků uskutečňuje. „ Druhým rokem  se obojživelníci stěhují u Nového rybníka u Košetic na pelhřimovsku  a u rybníků nedaleko Kamenice u Jihlavy, kde se stěhováním pomáhají děti z místních základních škol a letos poprvé by se mělo stěhovat i u Nového Ranska u Ždírce nad Doubravou“ prozrazuje Koubek.  Problémem je, že ne o všech lokalitách, kde k velkému úhynu obojživelníků dochází ochránci přírody vědí.

Čtěte dále:   Vánoční jízda na SVČ

Mohlo by se zdát, že vstupem do rybníka mají žáby vyhráno, ale není tomu vždy tak.  „V těchto dnech probíhají na mnoha místech jarní výlovy rybníků a  setkáváme se s tím, že rybáři zůstávají ke snůškám vajíček  a nebo pulcům lhostejní a nechávají je vyschnout na slunci. Chápu, že rybáři potřebují ryby vylovit, co však pochopit nedokážu je, že tito milovníci přírody a života kolem vody jsou schopni nechat zárodky nového života zbytečně uhynout. To nemá s láskou k přírodě nic společného“ stěžuje si Pavel Koubek.  Přitom stačí  snůšky vajíček alespoň přenést do sousedního rybníka a majitel se potom nemusí obávat finančního postihu pro porušení zákona o ochraně přírody, který mu v tomto případě hrozí. Hlavně však nedojde ke zbytečnému úhynu nové generace obojživelníků, kteří jistě k rybníkům patří a to je v těchto dnech hlavním cílem ochránců přírody.





Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země


Mladé Bříště č.2., 396 01 Humpolec



e-mail: tyto@atlas.cz                                                    tel. (Pavel Koubek) 737768102

One thought on “Stěhování obojživelníků začalo

  1. Ty víš,že na žáby nedám dopustit.Musím si umýt sklo u auta,protože jinak je každá rada drahá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

GIS = geografický informační systém

Čt Dub 8 , 2004
Jako první s ním přišel Kraj Vysočina a zprovoznil ho zatím v testovací fázi na internetu. Je to skvělý nástoj pro všechny občany a náš kraj opět dokázal, že v podobných věcech je skutečně pokrokový. Čtěte dále:   Chovatelská výstava zvířat

You May Like

Témata