Soud začal zkoumat pád stadionu v Humpolci

3

Loňské zřícení zimního stadionu v Humpolci se konečně dostalo před soud. Z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti je obviněn třiatřicetiletý stavbyvedoucí královéhradecké společnosti B. C. Building. Včerejší líčení v Pelhřimově bylo odročeno na neurčito kvůli nepřítomnosti několika svědků a soudních znalců. Nezúčastnil se ho ani obžalovaný.

Humpolecký zimní stadion se zřítil loni v únoru. Po tři čtvrtě roku dlouhém vyšetřování kriminalisté obvinili stavbyvedoucího dodavatelské firmy vzhledem k tomu, že porušil povinnost vyplývající z popisu pracovního místa. Montáž ocelové konstrukce nebyla provedena v souladu s projektovou dokumentací, což bylo označeno jako příčina zřícení stavby. To se nyní obžaloba snaží dokázat před soudem. Obhajoba naopak tvrdí, že ke zřícení střechy došlo vlivem liknavosti provozovatele sportovního stánku. Podle obhajoby provozovatel nedokázal zajistit odklizení zhruba šedesáticentimetrové sněhové vrstvy ze střechy, která se pod jeho tíhou propadla. Při včerejším líčení vypovídalo několik svědků, kteří na stavbě pracovali pro subdodavatelské firmy.


Z výpovědi montéra P. Z., který před několika lety pomáhal stavět zimní stadion v Humpolci:

„O ocelové konstrukci nevěděl
(obviněný stavbyvedoucí, pozn.red.) lautr nic, byl tam jen do počtu. Kdo ví, jak to tam tehdy dělali – když se střecha (i to, co ji podpíralo) po roce a něco pod tíhou sněhu zřítila. Buď jak buď, pravda se musí najít. Ano, leckdo z šéfů fakt vypadá jako by lautr nic nevěděl a byl při práci jen do počtu (a navíc bral ze všech nejvíc). Ale: na svých bedrech nese (jako střecha tuny sněhu) zodpovědnost – a když pak dojde k průšvihu, je první na ráně…“


Obviněnému v případě prokázání viny hrozí trest vězení v délce od jednoho do pěti roků. Investor stavby zimního stadionu, humpolecká tělovýchovná jednota Jiskra společně s Českým svazem tělesné výchovy navíc požadují náhradu škody. Celkově se jedná o 19 milionů korun. Majetkoprávní žalobu má Jiskra připravenou, podat jí musí nejpozději počátkem února příštího roku, jinak dojde k promlčení skutku. Tuto žalobu bude řešit soud v Hradci Králové.

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Humpolec zdraží odpady. Kdo ale třídí, dostane slevu

(Zdroj: MF Dnes)

myska

3 thoughts on “Soud začal zkoumat pád stadionu v Humpolci

  1. A co stavebni dozor, ze by tam byl take jenom do poctu? Proc TJ nevyzaduje nahradu i po nem? Za jakou cinnost byl placen?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nabídka brigádnické práce

Čt Říj 11 , 2007
Pracovně personální agentura hledá brigádníky na manipulační práce s balíky v Jiřicích Čtěte dále:   Humpolecké Cejnobraní

You May Like

Témata