Do akce „Pomozte Alánkovi“ se zapojilo 15 základních škol z Vysočiny

Občanské sdružení Nahlas vybralo z více než 2800 obrázků, které přišly na podporu nemocnému Alánkovi Tomasovi od žáků základních škol, deset nejkrásnějších. V obrovské konkurenci dětských výtvarných děl se největším favoritem nakonec stal obrázek Kateřiny Zárubové z Mostu, druhé místo patří Janu Čermákovi z Vojnova Městce a třetí místo obsadila Simona Krejčová z Českého Krumlova.

„Byli jsme velmi překvapeni, s jakou odezvou se setkala naše výzva z konce května, kdy jsme se jménem sdružení Nahlas obrátili na žáky 1. až 3. tříd základních škol v celé České republice, aby těžce nemocnému chlapci nakreslili obrázek, jak prožili svůj dětský den. Dostali jsme obrázky z více než 250 českých a moravských základních škol. Nad některými jsme se při hodnocení jen těžko bránili slzám“, uvedla Kateřina Kalovská, zakladatelka sdružení Nahlas, sama maminka chlapce postiženého pneumokokovou meningitidou. „V posledních pár týdnech nás neměl pošťák rád, když k nám nosil těžké pytle s obálkami ze všech koutů republiky,“ dodala Kalovská.

Z kraje Vysočina se výtvarné soutěže zúčastnilo na 15 základních škol. Navíc obrázek žáka 3. třídy Základní školy Vojnův Městec Jana Čermáka vyhodnotilo sdružení Nahlas jako druhý nejkrásnější. Honza si za něj odnese stavebnici Lego, která mu bude předána na slavnostním vyhlášení výsledků v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v úterý 1. července.

„Přáli jsme si, aby tato výzva potěšila hlavně tříletého Alánka a jeho maminku. Zároveň jsme ale chtěli, aby pomohla zvýšit informovanost o pneumokokových onemocněních a jejich prevenci u široké veřejnosti. A obojí se nám, myslím, podařilo,“ dodala Kateřina Kalovská z Nahlasu.

Alánek Tomas je tříletý kluk, který se až do loňského roku vyvíjel jako každé zdravé dítě. Postihla ho však pneumokoková meningitida a téměř měsíc nebylo jisté, zda vůbec přežije. Nad nemocí se mu nakonec podařilo vyhrát, ovšem ne bez následků. Již rok se nachází v tzv. vigilním komatu. Je to stav, kdy se organismus vyvíjí pouze fyzicky, avšak ne psychicky. Šance na zlepšení této situace je velmi nízká, nicméně Alanova maminka se mu snaží pomoci, a to i ve spolupráci se sdružením Nahlas.

Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

Kontakt pro média:

Martina Pařízková

Tel. 777 771 082

info@nahlas-os.cz

Občanské sdružení Nahlas vzniklo v létě 2007 z potřeby informovat společnost o hrozbě pneumokokových nemocí, o možnostech léčby a způsobech prevence. Sdružení je centrem pro výměnu názorů a zkušeností mezi lidmi, kteří už s pneumokokovými onemocněními byli v kontaktu, a mezi těmi, kterým by tyto zkušenosti mohly pomoci. Cílem sdružení je na základě všech získaných odborných informací a zkušeností z praxe propagovat mezi nejširší veřejností zejména preventivní opatření ve formě očkování. Více informací na www.nahlas-os.cz.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

KATEŘINA NEDVĚDOVÁ PŘEPISUJE HISTORII

Čt Čvc 3 , 2008
Ve dnech 28. 6. – 29. 6. 2008 se sjely do rakouského Innsbrucku národní týmy celého světa včetně české reprezentace, aby poměřily síly v taekwondu WTF. Jednalo se o jeden z největších turnajů pořádaných na starém kontinentě – Austrian Open 2008. Čtěte dále:   Krajské kolo Logické olympiády přivítalo nadané […]

You May Like

Témata