Na silnicích Vysočiny se v lednu těžce zranilo jedenáct lidí

V průběhu ledna letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v našem kraji celkem 229 dopravních nehod.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o šestnáct procent.  Všechny nehody se obešly bez tragických následků na životech. Celkem 11 účastníků se při lednových nehodách těžce zranilo, což je zvýšení o 10 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2011.

Dnehoda.jpg

Dalších 99 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden roku 2011 o 27 procent vyšší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 18 728 000 korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2011 je o 34 procent vyšší. Ve 12 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje. U sedmi účastníků dopravní nehody policisté zjistili hladinu alkoholu vyšší než jedno promile!

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v kraji Vysočina můžeme i v lednu zařadit rychlost jízdy a způsob jízdy. Tyto dvě příčiny se podílely na celkem 178 dopravních nehodách. V lednu řidiči nejčastěji bourali na zasněžené nebo kluzké vozovce, když nepřizpůsobili rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, a poté nezvládli vozidlo, které řídili. Nedání přednosti v jízdě  bylo příčinou 14 lednových nehod.  V 16 případech řidič od nehody ujel.

Pokud bychom se zaměřili na rozbor dopravních nehod podle druhu vozidla, tak v průběhu ledna letošního roku havarovalo 200 osobních vozidel, 90 nákladních vozidel a návěsů a 8 autobusů. I přesto, že hovoříme o lednových nehodách, ve čtyřech případech havarovali cyklisté. V  lednu se stalo účastníkem nehody také 12 chodců a v 10 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce nebo bezprostřední vzdálenosti do 20 metrů od přechodu pro chodce.  

Čtěte dále:   Policisté pátrají po třináctileté dívce z Humpolecka, může být i na Brodsku

zdroj: www.i-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Humpolec skončil v playoff

Po Úno 13 , 2012
Hokejisté ani v druhém zápase prvního kola jihočeského přeboru nestačili na favority z Tábora a prohráli na domácím ledě. Hokejisté tak ze souteže vypadli a sézona pro ně skončila. Nebyla ale tak špatná. Škoda že v posledních kolech jsme ztratili tolik důležitých bodů a narazili tak v prvním kole na […]

You May Like

Témata