Libor Joukl: Zima může na Vysočině začít každým dnem

Silničáři na Vysočině dokončují přípravy na další zimu. Ve skladech je 22,5 tisíce tun chemie a téměř 80 tisíc tun písku a drtě. Do terénu je připraveno se sněhem a náledím vyjet 151 sypačů s různými nástavbami, 19 fréz a metačů, připraveno je 267 radlic a pluhů, dalších více než 100 kusů techniky je zajištěno dodavatelsky.

„Průměrná zima na Vysočině stojí zhruba 200 miliónů korun. Podle našich statistik byla nejdražší zima v letech 2005–2006 a 2008–2009, náklady přesáhly v obou případech 230 miliónů korun,“ uvedl dnes na tiskové konferenci náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

Ve skladech Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina zbylo z loňské zimy několik tisíc tun soli, kterou použijí při údržbě silnic letos. „Další sůl nakupujeme pravidelně předem za výhodné letní ceny. Na Vysočině se dosud nikdy nestalo, aby byl problém s nedostatkem posypu,“ uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jan Míka. Podle vlastního pozorování KSÚSV přichází zima nejdříve na Žďársko a Novoměstsko – tedy do vyšších poloh kraje. Zimní období údržby je legislativně stanoveno na termín 1. listopadu až 31. března.

Krajští silničáři budou letos zajišťovat údržbu 5007 kilometrů silnic I. až III. tříd. Pomocí rozmrazovacích materiálů se pečuje o 1520 kilometrů, inert pomáhá na téměř třech tisících kilometrech, 261 kilometrů je pluhováno a 287 kilometrů se neudržuje. Celkem se silničáři starají o 119 okruhů. „Silnice I. třídy, stejně jako klíčové silnice II. a III. třídy, jsou udržovány až na výjimky chemicky. Následky zimy zmírňují silničáři na nejdůležitějších tazích, kterých je v regionu cca 700 km, do tří hodin, a to po celý den,“ upřesnil Libor Joukl.

Dispečink KSÚSV funguje na Vysočině celoročně, a to na telefonním čísle 567 117 100.

Čtěte dále:   POZOR NA ZVÝŠENÝ ZÁPACH PLYNU

zdroj: www.i-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ustavující zasedání Zastupitelstva města Humpolec

St Říj 29 , 2014
5.11.2014 od 15 hod. v sále Městského kina Humpolec. Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

You May Like

Témata