Vzpomínky starého burgromila

2

Burger, nebo jak my jsme raději říkávali hamburger, je dneska legendární a velice populární jídlo. Dobrý a kvalitní burger z dobrého hovězího masa se dá dneska sehnat a koupit na mnoha místech. Velice kvalitní a dokonalý burger si dokonce uděláte i doma. Ale pamatujete si na svůj úplně první burger v životě? Já ano. Psala se devadesátá léta, bylo krátce po pádu komunismu a McDonald v Čechách neexistoval. A ten burger byl kuřecí z mraženého polotovaru.

V devadesátých letech jsme se neočekávaně ocitli mezi nepoznanými lákadly. Mohli jsme svobodně podnikat a cestovat, začali jsme sledovat komerční televize. Už u nás běžely v televizi seriály, kde se americká mládež cpala hamburgery a zapíjela je litrama CocaColy. Ale restaurace, nebo fastfoodové řetězce, které by tuhle dobrotu nabízely u nás stále nebyly. A tak jsme mohli jenom závidět. A pak jednou na výletě do Prahy jsme si u jednoho stánku na Václavském náměstí všimli, že kromě tradiční klobásy najednou nabízejí také kuřecí hamburger. A tak jsme si ho za pro nás nemalou částku koupili a ochutnali. Svůj první hamburger v životě. Bože to byla dobrota!!!

No a pak se najednou mražené kuřecí hamburgery objevili i jako polotovary v obchodech. Vím že to bylo něco strašného. Vím že ten hamburger byl z kuřecího separátu a vepřové kůže. Hamburgerové bulky k mání nebyly, kaiserky jsme tehdy ještě taky neznali, tak se burger dával do normální české housky. Ale nám to tehdy hrozně chutnalo a jakmile to bylo možné tak jsme si tyto hamburgery připravovali. Pěkně s předsmaženýma hranolkama z mrazáku. A cítili jsme se jako ti všichni Brandonové a Stevové z těch seriálů. 🙂

Eddy dinosauři - Mrazené Maso - 750 g | Family Market

Ještě si pamatuji (to už bylo ale mnohem později), jak jsme spolu s kamarády vždy v pátek v noci, nebo k ránu, když jsme měli po pařbě hlad, nasedali na kola a šlapali na nich na Melikanu u dálnice, kde hamburgery také připravovali a prodávali. V té době jako jediný podnik v Humpolci a širokém okolí. Stálo nám to zato. Dnes už Melikana hamburgery neprodává.

Dnes je pro nás McDonald’s běžným občerstvením, když se tady ale 20. března 1992 otevřela v pražské Vodičkově ulici jeho první česká pobočka, byla to velká sláva. Jak uvádí kniha Devadesátky, při slavnostním otevření tekla Bohemka proudem a první hambáče a hranolky rády ochutnávaly i české celebrity. Mezi pozvanými hosty byli třeba herci Jiří Bartoška nebo Josef Abrhám či zpěvačka Lenka Filipová. Nechyběla ani dřívější velvyslankyně Spojených států amerických v České republice a bývalá dětská filmová hvězda Shirley Temple. Jak uvádí Vitalia.cz, při otevření pražské pobočky stálo frontu na nefalšovaný americký hamburger dokonce 11 000 lidí. Při slavnostním otevření ostravské pobočky pro změnu na ulici před provozovnou hrála kapela a vystupovaly mažoretky. Do Mekáče chtěl tehdy zkrátka zajít skoro každý. Bylo to něco nového a po všech novinkách byl po revoluci obrovský hlad“

Hamburger – Color - TO.Rosomák – album na Rajčeti

Dneska je již jiná doba. Hamburgery jsou všude a pro dnešní mládež už takový burger nemá to kouzlo, nostalgii a punc něčeho vyjímečného. Na ty z mletého drůbežího masa už se zapomělo. Dnešní hamburgery se dělají z velice kvalitního, většinou hovězího masa. Ty z Mc Donaldu patří spíše k tomu horšímu v nabídce, burgery ze specializovaných burgráren jsou na vysoké úrovni a někdy je to zážitková gastronomie. V nabídce jsou různé varianty – smash burger, burger s trhaným masem, burgery z hrubě namletého masa v tloušťce stostránkové knihy. BBQ omáčka, pálivá omáčka, asijská omáčka – tisícovky variací.

ICELAND – mražené potraviny z UK a primárně hamburgery

Přesto jsem tuhle dostal chuť na ten starý, kuřecí, z mého mládí. A k mému překvapení jsem na ně skutečně v mrazáku supermarketu narazil. A tak jsem si je koupil a šel si je doma připravit jako za mlada. A víte co? Mě to skutečně chutnalo! Hned při prvním kousnutí jsem se vrátil do té chvíle, kdy jsem na Václaváku uchutnal svůj první hamburger. Já vím že ta kvalita je opravdu strašná a nikomu jinému by ten kuřecí hamburger z mrazáku nechutnal. Ale já byl nadšen.

Byl jsem do burgerů opravdu blázen a mohl jsem je jíst skoro neustále a pořád. Dneska už mě to přešlo a raději si dám opravdu kvalitní hotdog, dobrý telecí řízek nebo kousek dobrého bůčku. Ale co naplat, burgery tvořili opravdu velkou součást mého stravování v životě. A tak si třeba příště uděláme ten hamburger z toho bůčku.

Jak jste to měli vy?

Axl

2 thoughts on “Vzpomínky starého burgromila

  1. Nelze nevzpomenout na legendární stánek u výlezu z metra v Holešovicích. Před přestavbou. Tedy také počátek 90´

    Prodávali něco, co se burger jmenovalo, vypadalo to přibližně správně a chutnalo skvělě 😀

    A dnes – kdo si chce opravdu pochutnat a být zaprasený až za ušima – tak za mě DISH – za Vinohradským divadlem. Oni umí 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Píšou o Humpolci - iDNES:CZ: U dvou silnic na Vysočině ohlídají počasí další nové meteostanice

Po Lis 28 , 2022
Ředitelství silnic a dálnic na Vysočině buduje další dvě stacionární meteostanice. Stejně jako ostatní budou osazeny atmosférickými senzory pro snímání teploty a vlhkosti vzduchu a srážek, směru a síly větru či kamerami. Za stanice vydá téměř šest milionů korun.
Jedna ze dvou nových meteostanic bude umístěna u motorestu Velký rybník v úseku silnice 34 mezi Humpolcem a Pelhřimovem.

Témata