Slovenská kuchyně: Opravdu poctivá “šošovicová“ polévka

V minulém receptu jsme si připravili úžasná uzená pečená žebírka. Vyšly fantasticky. Žebra jsme si před pečením uvařili spolu s domácí uzenou klobáskou a část si odložili. Jejich uvařením jsme zároveň získali lahodný vývar, který lze využít jako jednu ze základních surovin dobré polévky. A dneska si jednu takovou uvaříme: opravdu poctivou „šošovicovou“ – nebo-li po česky čočkovou. Pojďme na to.



Na 4 porce budete potřebovat:

2l vývaru z uzeného masa
400g čočky
2 cibule
2 mrkve
2 lžíce vepřového sádla
dobrou domácí klobásku
3 středně velké brambory
4 stroužky česneku
1 lžíci sladké červené mleté papriky
sůl a čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy
petrželku
šťávu z jednoho citronu na dochucení
olivový extra virgin olej

A tady je postup:

Na vepřovém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, ke které přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, osmažíme a vytvoříme tak základ naší polévky. Když je základ dostatečně hotový přihodíme promytou čočku, krátce osmažíme a zalijeme 3 hrníčky vývaru z uzeného masa (ten jsme získali vyvařením 1,5 kg uzených žeber asi ve dvou-třech litrech osolené vody). Nesolte, vývar je dost slaný a navíc nechceme, aby nám slupka čočky příliš ztvrdla. Mimochodem, čočka se předtím nemusí namáčet, není to nijak zvlášť důležité, jako například v případě fazolí. Přidáme bobkový list, česnek a povaříme.

Po třiceti minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory, které poprášíme mletou paprikou a opepříme čerstvě namletým pepřem. Zalijeme zbylým vývarem, nyní už osolíme a vaříme další půlhodinku.

Těsně před koncem vaření polévku dochutíme šťávou z jednoho citronu. Polévku bychom měli hotovou, ale nyní přichází další, stejně důležitá fáze, která jí dodá nezaměnitelnou chuť.

Klobásku, které jsme si uvařili spolu s žebírky, nakrájíme na kolečka. Na olivovém oleji je jemně opečeme, zvýrazní se tím jejich chuť a polévce přidají další rozměr. Stejně tak orestujeme na proužky nakrájenou cibuli. Toto vše přihodíme do hotové polévky, spolu s masíčkem obraným z uzených kostí a můžeme servírovat. Když je vše na talíři přidáme nasekanou petrželku , znovu přidáme pepř a pokapeme olivovým olejem. Hotovo! Mňam!

Dobrou chuť.

Slovenská kuchyně: Opravdu poctivá 'šošovicová' polévka

Axl

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Letní platforma Humpolec

Út Čvc 30 , 2019
V minulém receptu jsme si připravili úžasná uzená pečená žebírka. Vyšly fantasticky. Žebra jsme si před pečením uvařili spolu s domácí uzenou klobáskou a část si odložili. Jejich uvařením jsme zároveň získali lahodný vývar, který lze využít jako jednu ze základních surovin dobré polévky. A dneska si jednu takovou uvaříme: […]

Témata