O Hliníkovi v Lidovkách

Napsali o nás v pátek 30.5.2003 v magazínu Lidových novin Pátek, str. 14. Na kávě s mistry zábavy.

Co říkají o současném filmovém humoru slavní herci?


Zdeněk Svěrák: Hliník má pomník v Humpolci.


Scénárista a herec Zdeněk Svěrák si své odpovědi na otázky k tématu český filmový humor soustředěně promýšlí. Sedíme na zahradě vily rádia Svobodná Evropa a spolumajitel Oscara vysvětluje: “ Když Goebbels řekl o Češích, že jsou smějící se bestie, tak tím myslel, že se nezdáme… Říkal tím: Nenechte se jima oklamat, oni jsou sice přikrčení a pod naší botou vypadají, že je s nima konec, ale on je ten jejich smích při životě udrží. Každému režimu bylo nepříjemné, když nevěděl, čemu se to Čech směje“.

Existuje podle Vás český humor? Má nějaká specifika?
Asi existuje, ale to by chtělo napsat spíš studii. Jsme národ naladěný na legraci, myslím, že máme smysl pro humor velikej, vypěstovanej. Vždyť v Humpolci má pamětní desku Hliník! Nevím jestli by někde jinde ve světě mohl obecní úřad schválit pamětní desku filmové postavě, která ještě k tomu ve filmu vůbec nevystupuje, jen se o ní ví, že se odstěhovala do Humpolce.
Jací jsou vaši oblíbenci ve filmovém humoru?
Můj nejmilejší film je Hostinec u kamenného stolu. Z šedesátých let mám pak rád například Lásky jedné plavovlásky, Utrpení mladého Boháčka, Svatba jako řemen, Světáci a samozřejmě Menzelovy filmy. Voskovec a Werich, Jindřich Plachta, Saša Rašilov.

Čtěte dále:   IDNES.CZ: V Humpolci roste první nákupní park. Lidé se těší i bojí vylidnění centra

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Olympic oslaví čtyřicetiny

Čt Čvn 5 , 2003
Už bezpočtukrát vyhrožoval Petr Janda tím, že skupina Olympic, která posluchačům dala takové hity jako Jasná zpráva, Pták Rosomák, Želva či Okno mé lásky, definitivně končí svou činnost. V loňském roce ale kapela trojicí velkolepých koncertů úspěšně oslavila čtyřicet let své existence. Jejich dozvukem, je letošní turné „Ferona Olympic Tour […]

You May Like

Témata