Sukno v Humpolci zřejmě propustí stovky zaměstnanců

2

Nejméně dvě stovky zaměstnanců Novitexu (bývalého Sukna) přijde v nejbližší době o zaměstnání. Desítky z nich už rozšířily řady nezaměstnaných na úřadu práce a další je budou v nejbližší době následovat. Firmě se totiž nepodařilo uskutečnit ekonomický záměr, kvůli kterému letos na jaře musely Sukno opustit tři desítky zaměstnanců. Výroba látek s mnohaletou tradicí tak v Humpolci pravděpodobně definitivně zanikne.

„Pracovala jsem tu pětadvacet let. Před dvěma lety, když mělo Sukno problémy a nedostali jsme výplaty, našla jsem si jiné zaměstnání. Pak mi volali, že by tu pro mě práce byla za celkem dobré peníze, a tak jsem se vrátila. Dneska jsem zase na dlažbě,“ vypráví dnes už bývalá dělnice z Novitexu. Ještě v únoru, kdy Sukno plánovalo reorganizaci podniku a zkvalitnění výroby, muselo firmu opustit zhruba třicet zaměstnanců převážně nedělnických profesí. Ředitelství tehdy ujišťovalo, že tento krok je pouze za účelem zkvalitnění výroby a v tomto stavu pak bude Sukno dál úspěšně pokračovat. Po pár měsících je ale všechno jinak. Lidé prý dostali poslední mzdu naposledy v červnu a firma jim dluží ještě dubnovou výplatu. Nyní budou navíc i bez práce. A zda své peníze někdy dostanou, je ve hvězdách. „Práce se snad najde jiná, i když v Humpolci to nebude zrovna jednoduché, ale peníze, které jsem odpracoval, dostat chci,“ řekl propuštěný zaměstnanec Miloslav Kváš. Na jednání s úřadem práce totiž vedení Novitexu sdělilo, že se jejich ekonomický záměr nepodařil uskutečnit, takže pravděpodobně skončí a zaměstnance propustí. Při převodu firmy Sukno na Novitex, který dříve pro Sukno zajišťoval jen obchodní činnost, však zaměstnanci podepsali nové pracovní smlouvy s tříměsíční zkušební dobou. Ta jim v těchto měsících končí, a tak zaměstnanci nemají v současné době ani nárok na odstupné.
Vyjádření k současné situaci v Novitexu se od vedení podniku nepodařilo získat. Bližší informace nechtěl podat ani vedoucí odborářů Miroslav Peterka. „V tuhle chvíli bych to nerad komentoval, protože kdybych nyní cokoli řekl, mohlo by to některé věci narušit,“ uvedl Miroslav Peterka.
Nechtěl ani potvrdit, zda Sukno opravdu propouští. Jasné ale je, že desítky zaměstnanců Novitexu už jsou v evidenci úřadu práce a další desítky jiný osud nečeká. „Nejedná se sice o hromadné propouštění, ale postupně se tito lidé hlásí a jejich počet se bude ještě určitě zvyšovat,“ potvrdila analytička trhu práce v Pelhřimově Dana Kejřová.
Na jaře se stav zaměstnanců ustálil na zhruba třech stovkách, takže přibližně tolik lidí bude postupně bez práce. Jedná se převážně o ženy, které budou podle úřadu práce hledat uplatnění velmi těžko. „Uplatnění bude velmi obtížné a také u každého individuální,“ vysvětluje Dana Kejřová. Záleží totiž na tom, zda jsou to lidé přímo z Humpolce, nebo už do Humpolce dojížděli z okolních vesnic. Nějací zaměstnanci by prý mohli najít uplatnění i na Havlíčkobrodsku. „Rozhodně část těchto lidí postupně zaměstnáme, ale zatím to bude mít poměrně dost negativní vliv na současnou situaci trhu práce,“ dodala Kejřová.
Poslední čísla o nezaměstnanosti na Pelhřimovsku jsou z července letošního roku. Bez práce tady bylo 4,2 procenta lidí, což je 1690 nezaměstnaných. V kraji pak bylo bez práce osm a půl procenta lidí.

Zdroj: MF-DNES

Čtěte dále:   BERNARD CUP – Setkání mistrů již 14. října

Axl

2 thoughts on “Sukno v Humpolci zřejmě propustí stovky zaměstnanců

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Multikulturní dny v Humpolci

Čt Zář 4 , 2003
V humpoleckém gymnáziu se uskuteční tři dny plné informací, her a zábavy z různých koutů světa. 3. – 5. září 2003 od 9 do 13 hodin. Čtěte dále:   Lepší péče o zdraví lidí: záchranáři v Humpolci budou mít modernější zázemí

You May Like

Témata