Hotel Křemešník se městu hodně prodražil

Příliš velké sousto si zřejmě vzalo město Pelhřimov, když se rozhodlo zrekonstruovat zchátralou ubytovnu na Křemešníku, a poté zde provozovat hotel. Náklady se oproti předpokladům několikanásobně navýšily a zřejmě ještě porostou. Je zřejmé, že se městu nikdy nevrátí.

Pelhřimov – Hotel Křemešník, který pelhřimovská radnice už rok provozuje a jeho koupě a rekonstrukce si vyžádala více než 46 milionů, není pro město tak výhodný, jak se původně plánovalo a zatěžuje rozpočet dalšími výdaji. Město nyní uvažuje, zda nebude lepší objekt pronajmout.

Audit naznačil, kde se stala chyba

Označném navýšení celkových investic oproti předpokládaným částkám hovoří také audit zpracovaný po prvních devíti měsících provozu hotelu. „Audit zjistil mnohé nedostatky, které snížily efektivnost a účelnost použití finančních prostředků,“ komentoval výsledek pelhřimovský starosta Leopold Bambula. Podle auditu nebyla dostatečně připravena rekonstrukce hotelu, což mělo za následek překročení plánovaných výdajů. Původní záměr totiž hovořil o rekonstrukci za 10 až 12 milionů korun. Dále nebyla zpracována analýza efektivity vynaloženého kapitálu a jeho návratnosti. „Představa o provozování hotelu byla trochu jiná,“ řekl dále starosta. Audit také vytýká minulému vedení radnice a zastupitelům, že před založením obchodní společnosti na provoz hotelu nebyl zpracovaný žádný záměr, plán nebo koncepce, což v současné době vede k problémům s provozem a hospodařením společnosti.
O tom, že by nebylo špatné koupit zchátralý, ale historicky cenný objekt na Křemešníku, jednali pelhřimovští zastupitelé již v únoru 2000. O měsíc později koupi hotelu schválili, i když připouštěli, že rekonstrukce bude pro město velkou finanční zátěží. K odhadovaným financím totiž bylo nutno přičíst náklady na vybavení, zhodnotit problémy se zásobováním vodou a likvidací odpadů.
I přes všechna rizika město hotel koupilo za více než čtyři miliony korun a začalo s kompletní rekonstrukcí. Ta si v roce 2001 vyžádala zhruba desetimilionovou částku a v roce 2002 spolu s vybavením interiéru a nákladů na vodovodní přípojku, kanalizaci, úpravu zpevněných ploch a komunikací se suma vyšplhala na 27,3 milionu. Celkem tedy rekonstrukce ubytovny na hotel stála město 41,5 milionu, ale nebyla to zdaleka poslední investice. „Musela se vyměnit kotelna, prodlužoval se topný kanál, zřídil se zde navíc sklad vína, změny se týkaly i restaurace a salonku, elektroinstalace a dalších záležitostí,“ vysvětlil starosta. Cena se tímto zvýšila oproti původní smlouvě o 2,5 milionu.

Provozovateli chyběly zkušenosti

Když byl hotel zrekonstruovaný, město stálo před problémem, jak ho provozovat, když s něčím podobným dosud nemělo zkušenosti. Před pronájmem objektu zastupitelé v červnu loňského roku dali přednost vlastnímu provozování, a tak schválili založení obchodní společnosti Hotel Křemešník s.r.o. Na založení společnosti však bylo potřeba investovat dalších 4,8 milionu korun včetně půjčky jednoho milionu korun, kterou zastupitelé obchodní společnosti na rozjezd schválili a která je městu průběžně splácena.
„Chtěl bych upozornit, že když se rozhodovalo o tom, zda do hotelu dát tolik peněz, věděli jsme, že se tato investice nikdy nevrátí, takže s tím teď nemůžeme počítat,“ zdůraznil zastupitel Vnislav Jelínek. Jisté také je, že pokud by se minulé zastupitelstvo nerozhodlo hotel koupit a opravit, chátral by na tak atraktivním místě dál, protože by se do jeho nákladné rekonstrukce nikdo jiný pravděpodobně nepustil.

Další investice kvůli problémům s vodou

Dnes se ale ukazuje, že zastupitelé budou muset do hotelu vložit ještě další peníze. Hotel se totiž potýká s nedostatkem vody a po letošním suchém létě je situace ještě horší. „Máme zpracovanou studii a udělány zkušební vrty. Vydatnost jednoho vrtu je zde zhruba jeden až dva litry za sekundu, což by pro hotel stačilo,“ dodal k této problematice místostarosta Bohumil Kovanda. Podle něj je potřeba tuto záležitost řešit jako prioritu a co nejdříve zde nechat udělat studnu.
Město nyní opět stojí před otázkou, jak s hotelem naložit dál. Vypsalo tedy výběrové řízení na nového ředitele a jednatele. „Když se nám podaří najít schopného člověka, který bude práci spolehlivě vykonávat, budeme hotel provozovat dál. Pokud se to nepodaří, budeme se snažit Křemešník pronajmout,“ řekl Kovanda, s tím, že nájemné by mělo být zhruba 95 tisíc korun měsíčně.

Zdroj: MF-DNES Vysočina

Čtěte dále:   Brod zahltily kilometrové kolony. Důvodem je příprava křižovatek na obchvat

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Pelhřimově funguje servis pro studenty

So Zář 20 , 2003
V Informačním centru pro mládež, které sídlí v kulturním domě Máj, funguje od září servis pro studenty, regionální pobočka Eurodesku. Ta pomáhá mladým lidem získávat informace, které jim pomohou najít uplatnění. Jedinou podmínkou pro studenty je umět anglicky, francouzsky nebo německy a zvládnout základní práci na počítači. Čtěte dále:   […]

You May Like

Témata