Humanoidní robot Asimo

Evropská premiéra pro veřejnost proběhla na stánku automobilky Honda na frankfurtském autosalonu 2003.
Humpolák tam byl také…

Na IAA 2003 ve Frankfurtu nad Mohanem jsem čirou náhodou při prohlídce expozice značky Honda narazil na informaci, že během několika minut začíná show Asimo. Tato show se během autosalonu opakovala několikrát denně. Přiznám se, že slovo Asimo mi příliš neříkalo, ale ze zvědavosti jsem čekal asi 10 min. do začátku show.


Těsně před začátkem show se shromáždilo na ploše před hlavním stánkem Hondy velké množství lidí, včetně různých médií. Show začala velice sugestivní video-projekcí o veleúspěšné, celosvětové premiéře humanoidního robota pro odbornou veřejnost. V projekci byla ve zkratce zachycena celá historie nápadu, vývoje a výroby tohoto japonského, technického zázraku, na kterém se podílí také firma Honda. Na závěr vyšel na jakýsi balkon nad hlavami všech diváků skutečný robot Asimo a rozverně všem mával.
Na první pohled to vypadalo, že celá show je u konce, ale nikoliv, to byl teprve začátek. Asimo se na balkóně otočit a vyrazil k dlouhým schodům dolů na jakési předváděcí molo. Na začátku schodiště způsobně počkal, až diváci pochopili, že se jedná o něco technicky velice náročného a dal všem čas na přesunutí do míst s lepším výhledem.
Poté s jistou bravurou sešel na podium, kde na něho čekala hosteska, která ho zpovídala a nutila do různých kousků tak, aby se ukázaly všechny kvality tohoto robota s velice lidskými pohyby, ostatně posuďte sami. Níže si můžete přehrát krátké videonahrávky právě z frankfurtské show.

Videonahrávka č.1 – ROBOT SCHÁZÍ PO SCHODECH (cca 14 MB)

Videonahrávka č.2 – ROBOT PŘEDVÁDÍ SVÉ MOŽNOSTI (cca 5,5 MB)

Videonahrávka č.3 – ROBOT TANCUJE (cca 4 MB)

Čtěte dále:   Samosběr cibule na Vysočině: možnost mají zájemci u Humpolce

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Řada vleků stojí, jistotu budou mít lyžaři až dnes

Pá Led 16 , 2004
Vyhlášená lyžařská střediska na Vysočině nemají obavy z vysokých teplot posledních dnů. Většina z nich hlásí připravenost uspokojit všechny vyznavače zimních sportů. Tradičně nejlépe je na tom Žďársko. Harusův kopec u Nového Města na Moravě disponuje více jak půlmetrovou vrstvou technického sněhu. Místy až metr hlásí nedaleká Svratka. Naopak v […]

You May Like

Témata