RSS – co to je a jak na to

1

Nedávno jsem v interní humpolákově komunikaci použil pár zkratek a v reakci se objevilo mimo jiné tohle: …wo čom je řeč, když po sobě házíte nějaký BFU, GPRS, JVM, RSS apod.? Pochopte, že jsem naprosto mimo mísu! ..“ Takže: GPRS a JVM jsou technickotechnické zkratky, kdo alespoň trochu netuší, nepochopí. BFU je …. no asi takhle: http://cs.wikipedia.org/wiki/BFU. A RSS? Velmi užitečná a praktická věc:

Tenhle článek není návodem na použití, ani srovnávacím testem. Popisované postupy a screenshoty jsou z programu FeedReader, který používá autor, ne proto, že ho považuje za nejlepší, byl prostě první, který mi spadl pod kurzor.

? Proč další program, který musím nainstalovat, nastavit, používat..? Vždyť si bez problémů vše přečtu v Internet Exploreru, nebo jiném prohlížeči. Pokud se zeptáte takhle, odpovím obrázkem:

Co je z toho vidět? Každá zelená tečka v levém okně reprezentuje mé oblíbené stránky, modré číslo v závorce je počet nových zpráv, navíc mám ke svému pohodlí položky nepřečtené a dnešní zprávy. Takže si v levém okně vyberu server, vpravo nahože naskočí seznam článků a teprve po kliknutí sem se do spodního okna začne načítat celý článek:

Rychle, během pár minut proběhnu vše, co mě zajímá, bez složitého klikání do mnoha oken prohlížeče, a bez toho, abych ráno u kávy přemýšlel, co jsem tak ještě nečetl. Protože do počítače mi to vše "naleze samo". Program sám je česky, instalovat ho zvládne každý, nastavení kolik zpráv stahovat a jak dlouho je uchovávat není nutné. Jediné, co Vás čeká, je při návštěvě svého oblíbeného webu najít adresu, většinou velmi jasně označenou, zkopírovat ji (Ctrl+C), v programu zvolit přidat a zkopírovat tu adresu do okna (Ctrl+V). Přidáte popis a je to. Při kařdém dalším spuštění si program přečte titulky a ukáže Vám, co je nového. Přes ultrapomalé připojení (mobil) mi mých 14 zadaných serverů přečte tak za 2-4 minuty (= než cvakne konvice s vodou na kafe :-).

Čtěte dále:   Humpolecký autokros v televizi

Program, osobně používám FeedReader, ale stačí navštívit www.studna.cz nebo www.slunecnice.cz do okénka vyhledat zadejte RSS a vyberte si z nabídky zdarma. Pokud nechcete nic stahovat, instalovat, nastavovat, můžete použít svůj oblíbený server (třeba Humpolák), který umožňuje zadat adresy a sledovat novinky:

Takhle to vypadá u Humpoláka, stačí se zaregistrovat a v menu Váš účet najdete tuhle položku. Další možností je používat prohlížeč internetu, který rss umí číst, třeba fireFox:

Připomíná to "Oblíbené", ale s tím rozdílem, že tenhle přehled se mění, tak jak přibývají novinky na Vašich oblíbených stránkách. A kontrolní otázka: kam by se dalo napsat tohle:

http://www.humpolak.cz/backend.php?enc=iso

One thought on “RSS – co to je a jak na to

  1. No vidíš, Františku, jak je to hezký, když mluvíš jako Čech. :-)) (Teď nevím, jak si to „Čech“ vyložíš.)
    A pak že to nejde…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na klouzačce

Út Bře 1 , 2005
Kuriozní dopravní nehoda traktoru s nákladním vozem se stala v pátek odpoledne v Humpolci. Čtěte dále:   Nejslavnější pokrm nahradili veganským. Po rozruchu se currywurst do jídelny Volkswagenu vrací

You May Like

Témata