Volební souboj žen v Humpolci

45

Říjnové komunální volby se blíží a v našem Humpolci dojde po čtvrt století od převratu k věci zcela nebývalé a možná neočekávané.


V čele kandidátek tří
zavedených politických stran / ČSSD, KSČM, ODS/ budou ženy a tuto trojici
doplňuje ještě žena další.Tím mám na mysli hnutí ANO, které rovněž vsadilo na
lídryni.

Rýsuje se tedy velmi
zajímavý souboj žen, který by měli obyvatelé Humpolce a jeho místních částí
podpořit volební účastí co možná nejvyšší, vždyť po větším zapojení ženského
elementu do politiky nevolají jen v EU, ale i u nás v ČR.

 

Popřejme tedy odvážné
čtveřici / Bartáková,Chánová, Kukrechtová a Štěrbová / co nejvíce sil a pevné
nervy ve volebním podzimu.

 

Zbyněk LOSKOT

Čtěte dále:   Humpolecká grilovačka již tento pátek v parku Stromovka

45 thoughts on “Volební souboj žen v Humpolci

    1. No největší předpoklady a zkušenosti z komunální, krajské i celostátní politiky má určitě Mgr. Štěrbová. Paní Bartáková je také už několikáté období v zastupitelstvu. Ale neumím si představit jako starostku města s 11 tis. obyvateli někoho, kdo dosud nebyl ani v zastupitelstvu a ani nemá zkušenosti ani kontakty. Ono totiž bez nich se pro město těžko budou shánět peníze a podpora od krajských a celostátních orgánů a institucí. P.

      1. Obdiv patří všem co se dobrovolně chtějí do toho politického bahna ponořit. Na to musí být žaludek.

        1. Pokud bych to chtel demagogicky chytnout za slovo, pak bych vyse zminovanou pi Sterbovou o ktere se pise jako o zkusene politycce mohl oznacit jako o jednu ze spolutvurkyni toho bahna, cili pro ni zadna zmena nebo nic necekaneho 🙂

          1. V této čtveřici budou mít voliči opravdu zajímavou volbu. Předně by si měl každý z nich uvědomit,že dvě dámy jsou kantorky, třetí ekonomka,čím je paní Chánová to nevím,ale učitelkou asi ne.Po létech,kdy radnici učitelé vedli si myslím, že změna by byla oživením..

          2. Nic proti většímu zastoupení žen, ale město potřebuje hlavně osobu schopnou úspěšně lobovat za Humpolec na vyšší úrovni a získat prostředky na investiční akce. To dokázal za minulé dvě dekády jen Křišťan. Trochu mě mrzí, že v tomto směru více nevyužívá svůj věhlas Standa Bernard. Čekal jsem od něj víc.
            Svůj hlas dám tomu, kdo v Humpolci prosadí soukenické muzeum. Je to ostuda že tu dávno není.

          3. Soukenický muzeum prý bude. A hádej kdo ho povede ? :-)))

          4. Nevím, kdo ho má vést a doufám, že ne Ing. V.R. ( mimo jiné má asi vycházky a nyní se pohybuje po městě a chodí do svého Papasu na jídlo ). Ale vím, že paní Štěrbová je této myšlence nakloněna.
            P.S. a již od cca roku 2000 neučí, takže je pouze bývalou učitelkou.
            Ani já tam už současné učitele opravdu nechci !!!

          5. Soukenické muzeum je sice myšlenka dobrá, ale že bychom ho ve městě tak nutně potřebovali, nevím.

          6. Máte pocit, že těch několik metrů čtverečních v muzeu Dr. Aleše Hrdličky je adekvátních tomu, z čeho Humpolec vyrostl do současné podoby? Jistě by to nebyl prvoplánový tahák na turisty, na ty tu máme Hliníka 🙁
            Byla by to především památka na práci desítek tisíc humpoláků, kteří soukenictvím žili. Za první republiky nikdo nečekal že výroba textilu zcela zmizí, přesto už spřádali myšlenky a plány na archivaci exponátů. Kdyby nacisté nazavraždili Oldřicha Kociána, dost možná by věc prosadil už on. Socialistický režim, který si liboval ve velebení práce, absolutně vymazal z historie všechny ty, co z ničeho tvrdou prací vystavěli humpolecký textilní průmysl. Zničil rodiny majitelů továren, z jejichž práce vznikl národní podnik Sukno. Nebýt poválečné práce pana Lukáška a nedávné Nocarovy knihy, tak ze soukenictví zbyla v písemných pramenech jen tendenční brožurka z roku 1961.

            Stavíme pomníky umělým modlám a reálné lidi a jejich práci odsuzujeme k zapomnění. Co jsme a co v Humpolci pohledáváme, když je pro nás přednější pan Hliník nebo lanové centrum?

          7. Já souhlasím,aby textilácká tradice byla zdokumentována, ale bez novodobých ideologických klišé.Připomeňme si tedy v budoucím muzeu jak zakladatele továren v období předválečném i pozdější textilní průmysl znárodněný stejně jako definitivní krach po obnovení kapitalismu.
            Jedině tak je třeba historii ukazovat.

          8. Tak kandiduje prý i Strana důchodců Frant. Burdy.. To bude černý kůn voleb..Bez ní si vítězové neumyjí ani ruce

          9. Burda na radnici !!! Franta by tam udělal pořádek, to by úředníci čuměli .

          10. Pokud bude trvat nezájem zastupitelstva o toto téma, tak to muzeum nikdy nevznikne. Sedmiletá snaha občanského sdružení Poslední soukeník také díky „zájmu“ zastupitelů a veřejnosti skončila těsně před přidělením dotace na realizaci. Chápu že toto téma pro současné obyvatele, kteří třeba nebyli soukenictvím nijak dotčeni, je okrajové. Domnívám se, že by nemělo být okrajové pro lidi co mají ambice se na správě města podílet. Ti by měli sledovat vyšší cíle a ochranu historických hodnot. „Poslední soukeník“ shromáždil spoustu předmětů a strojů z výroby, na sklonku roku ale rezignoval a záměr definitivně zrušil a s ním i sbírku exponátů. Co bude k dispozici mimo pár fotografií třeba za 50 let, až si konečně někdo uvědomí že tady nic tak významného jako soukenictví v celé historii města nebylo? Počkáme ještě nějaký čas než vymřou pamětníci a ztratí se poslední památky na textilní průmysl? Je „pět minut po dvanácté“, ale ještě se s tím něco dělat dá.

          11. Petře,mám velké obavy,že tímto tématem se nebude nikdo zabývat.Raději si pořídíme šílenost na Orlíku aby bylo lépe vidět ty oplechované budovy,mimo jiné, už dneska, málo kdo ví jak vypadal Primatex.Takže se domnívám že není pět minut po dvanácté,ale že už je po ,,zavírací hodině,,.Nenapadá mě žádná věc která by ještě v Humpolci připomínala soukenictví.Je to hodně smutné,že se nenašel nikdo mezi zastupiteli či radními a zastal se těch co dokázali udělat pro Humpolec a někteří to zaplatili i životem.Miruna

          12. Koncepce péče o celkovou historii Humpolce,tudíž i o historii soukenictví je ze strany města dlouhodobě prachmizerná. Muzeum jsme šoupli pod informační středisko, dáme ročně něco šprdlíků na opravy historických budov a tím to končí. Jo takhle do sportu, tam dáváme jiné peníze. Pokud nebudou na radnici lidé se skutečným zájmem o historii města, tak se nic nezmění. Tak snad po podzimních volbách to bude lepší.

          13. A kde by mělo být zřízeno muzeum podle vás? Mě napadá jedině Jednota v Podhradě, která je prázdná, ale je tam prodejní cena okolo 14 mil.

          14. Projekt „Posledního soukeníka“ byl situován do areálu soukenického cechu:

            http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3449

            Nevím co ještě zbylo ze sbírky, prvotní jsou exponáty a pak až budova. Údajně tu působí ještě několik skupinek bývalých soukeníků, „město“ by muselo působit jako tmelící prvek, organizátor a garant. Nevím kolik zastupitelů se vůbec blíže seznámilo s projektem Posledního soukeníka. Dlouhá léta ale nevidím žádný veřejný informační výstup, který by dával naději že si věc vezmou zastupitelé za svou. Změní se to teď?

    1. Výběr bude na voličích.Kandiduje 137 lidí,takže snad vyberou dobře. Někdo bude volit celou kandidátku té které strany a někdo křížkuje jednotlivá jména.

      Co se týká sportu tak má na výraznějších investicích vybráno na kolik let předem. Jiná je situace s podporou činosti oddílů dětí a mládeže.Tam by se peněz ubírat nemuselo. Vše bude záležet na stavu pokladny. Obávám se,že budeme ale u snědeného krámu.

      1. Naše město naštěstí není zadlužené, ani nijak zanedbané. To je dobře a za to je třeba minulá zastupitelstva pochválit.
        Na druhou stranu je třeba vidět, že je to vykoupeno tím, že se rozprodaly téměř všechny městské byty – a to výrazně pod tržní cenou, což poškodilo všechny občany města mimo těch co si je koupili. A co je horší, že všechny tyto utržené peníze jsou utraceny a mnohdy za zbytečné a nesmyslné věci. Příkladem může být lanové centrum, nebo nyní „starostův pomník“ – rozhledna na Orlíku, která navíc znehodnotí památku !

        1. Omyl, všechny utržené peníze za městské byty byly vázané na investice výhradně do bydlení a infrastruktury.

          1. Vážení, kdyby všechny peníze utržené za prodej bytů šly zpět do bytového fondu pro těch pár bytů které městu zbyly, tak by museli být ze zlata……..

          2. KDY strany odhalí své kandidátky? ODS už tak učinila na fcb.profilu, ostatní partaje stále vyčkávají.. Zvláště u ČSSD bych očekával větší rychlost,lidovci taky nic. A ANO, ti tají nejvíc.

          3. ODS dostane letos pořádně na zadek,tipuji maximálně dva mandáty.

          4. Ta si nezaslouží ani ty dva. A divím se Bernardovi, že mu není blbé za ně kandidovat ! U mně tím tedy hodně klesnul …… palec dolů.

          5. Naopak já si ho za to vážím, určitě ho lákali ANOnisté. Bernard zůstal u ODS v době, kdy ji opouští nejen stranící, ale i sympatizanti a podporovatelé – malí lidé, co ucítili snadnější cestu přes jiné strany. Bernarda si tedy vážím, že to tričko nezměnil. V minulých volbách měl po Kučerovi nejvíce preferenčních hlasů, přeji mu ať to letos minimálně zopakuje.

          6. Ano,je dobře,že se pan Bernard ustálil v názorech,když nešel k ANO, ale asi mu už trochu bylo stydno,protože to by byl již jeho třetí politický subjekt,za který by kandidoval. Začínal u US-DeU,nyní u ODS.Takže jsem rád, že se nenechal přemluvit.

            Vedoucí kandidátka ANO ta již kandidovala za KDS /kředsťansko demokratická strana/, pak US-DeU a nyní za ANO.

          7. tak vedoucí kandidátka ANO nemá určitě problém kandidovat za kohokoliv a na cokoliv…

          8. Ale houby se ustalil,co koketovani s cernoprdelniky,TOP knizetem a zvazovani skoku k ANO? Politicky turista nic vic.

          9. A jaký ty jseš prdelník ? Modroprdelník nebo rudoprdelník ! Bernard je především dobrý továrník.

          10. Továrník možná dobrý,ale zde je diskuse o kandidátech,ne o zaměstnání nebo majitelích

          11. Pravda je takova , ze sice p. Sterbova sice mozna kandiduje za uz treti stranu, ale pro nase mesto urcite muze prinest vic nez nejaka ODS a p. Kukrecbtova, ktera je bez praxe, znalosti a kontaktu na kraji, vladnich agenturach i ministerstvech. A bohuzel bez techto kontaktu se nase mesto rozvijet nebude ! A p. Sterbova ty kontakty a znamosti ma a je ochotna je vyuzit ve prospech naseho mesta. Kdo z lidru dalsich stran to ma ?

          12. Roli starosty vidím v dobrých kontaktech s krajem, kde je základ komunikace.Leštit kliky na ministerstvu starosta nemusí.

            Máme na kraji relativně silné politiky propojené s parlamentem. Senátor Vystrčil, hejtman Běhounek, který je sice majitelem dvou funkcí což je nesprávné,ale pro komunikaci budoucího starosty s ním to má jistou výhodu, diskutovat se dá jistě i s předsedou Senátu Śtěchem, který má Humpolec ve svm obvodu.Takže kontakty by jistě byly dobré.

            Chybí možná někdo, kdo se vyzná v sledování a čerpání dotací z EU, tam však selhávají i jiná města.
            Jde také o to, jaký se vytvoří nový tým starosta/tka-místostarostové /tky

            A k pojmu Národní fronta, myslím, že v tomto období KSČM v radě nikoho neměla, takže byli komunisté regulerní opozicí. Poměrné zastoupení se v Humpolci nenosí, to všichni víme..

          13. Je úsměvné, že si myslíte, že stačí „leštit“ kliky jen na kraji a ten vše zařídí. Tak to opravdu nefunguje. Dobrý starosta musí mít kontakty a umět vyjednávat u všech úřadů, kde je to třeba. Není to jen kraj a ministerstva, ale třeba i ŘSD, různé agentury přes dotace atd, atd. A jediný z lídrů všech sedmi kandidátek v Humpolci, který tyto předpoklady splňuje je Mgr. Štěrbová. A to je snad všem rozumně uvažujícím lidem jasné bez ohledu na stranickou příslušnost. A je mi jedno za koho kandiduje ( tedy mimo KSČM, tam bych ji nezkousl )

          14. Tak tohle je pecka. To myslite vazne?

            Dop*d*le!!!

            Jako ze potrebujem starostku, co „umi“ ty spravne lidi. Takoveho trosku „Mazanka“ s „Kolibrikem“ v sukni?

            Jestli tohle ma byt argument volicu pani Sterbove a srany za kterou kandiduje, tak tedy poteskoste…………

          15. Ano,jednání s ŘSD jsou nutná také, je toho hodně třeba vyjednat v budoucnu i ohledně kontroverzní rychlotratě, která se Humpolecku blíží dosti nemravně a k čemuž se stávající vedení nijak nevyjádřilo.
            Jsou to vše náročná témata a mnoho jiných a ne ve všem je vedoucí kandidátka v obraze.Takže bude jistě zajímavé, jaký tandem osob dostane k ruce, tedy místostarosty, pokud by starostenský post získala

          16. Jestli by podobná odbornice byla v dresu komunistů a znamenala by něco pro rozvoj města,proč ne.25 let o roku 1989 už je nějaký kus cesty

          17. No, takový příspěvek zrovna 21. srpna vyžaduje silný žaludek. Karel

          18. Silný žaludek a slabou paměť. Já bych to – vzhledem k obsahu a časovému kontextu – nominoval na příspěvek roku. Jinak z diskuse je patrné, že nejdůležitější parametr na starostu/ku, je umět leštit nejen správné kliky ale mít dobré zkušenosti s několikanásobným prostrkováním hlavy těmi správnými análními krajinami…no jen doufat, aby už nebyly obsazeny hlavou až kotníky někoho rychlejšího. Vítěznému kandidátu/ce přeji tedy silný žaludek a slabou paměť – v současném stavu bude obojí potřebovat :D.

  1. Koukám,že přispivatelé jsou značně rigidní když se jedná o někoho kdo kandidoval za více stran, i když třeba jen jako nezávislý. Mírně napsáno je to prostě lump. Že ale sami volí od komunistů po ODS to jim naprosto nevadí, prý osobnosti/zákon to umožňuje/. Takže si začněte uklízet na svém dvorečku a nechte ty kteří jdou s kůží na trh, byť třeba v dresu jiné strany než před x lety ať předvedou co umí.
    Zajímavé je, že starosta Kučera/ODS/, který se bez skurpulí paktoval s komunisty/Vystrčil/ měl takovou podporu ? Po posledních volbách byl snad z pravice jediný kdo tento zlořád obhajoval ! Tož volte jej znovu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

SEBEREVOLTA

Po Srp 11 , 2014
V Humpolci se objevil zajímavý projekt s názvem SEBEREVOLTA, jehož zakladatelem je v našem městě Jaroslav Jiskra Čtěte dále:   Humpolec počítá v příštích letech s velkými investicemi, i do čistírny

You May Like

Témata