Na Vysočině byl svolán krizový štáb

Zima trvající už čtvrtý měsíc, nízké teploty a stálé sněžení způsobily, že na mnoha místech Vysočiny spadly dřevěné střechy stodol, ohroženy jsou střešní konstrukce i rozměrných objektů. Vzhledem k mimořádným situacím v posledních dnech zasedl o víkendu Krizový štáb kraje Vysočina. Situace v našem regionu je opravdu vážná, o čemž svědčí i počet nahlášených hrozeb zřícení střech a již zřícených střech, kterých od začátku měsíce února Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina eviduje 16.


Přehled padajících střech na Pelhřimovsku v průběhu minulého týdne:


8.února – Hojovice
etřovatelé skotu zaznamenali ve středu v časných ranních hodinách v areálu zemědělského družstva Černovice propadnutí části střechy kravína. Bylo zde ustájeno 200 jalovic a všechny se podařilo včas zachránit. Pouze tři z nich utrpěly lehké zranění.


8.února – Vlásenice
Propadla se střecha seníku ZD Kalich Kamenice nad Lipou.

8.února – Rodinov
V areálu ZD Kalich Kamenice nad Lipou se zřítil dřevěný přístřešek u kravína a došlo ke statickému poškození odchovny dobytka.


9.února – Útěchovičky
Propadla se střecha ocelové kolny, pod níž byly uskladněny zemědělské stroje.


9.února – Kamenice nad Lipou
Prohnuly se nosníky ocelové kolny akciové společnosti Lesy Pelhřimov ve středisku Johanka.


10. února – Humpolec
Ocelové zastřešení zimního stadionu se zhroutilo pod silnou vrstvou sněhu.


11.února – Rodinov
V Rodinově se pod nánosem sněhu zřítila ze dvou třetin střecha odchovny vepřů. Ve stáji bylo v tu chvíli asi 350 až 400 kusů dobytka. Trosky se naštěstí zachytily o kovové konstrukce kotců a žádný kus neuhynul.


11.února – Stojčín
Propadla se střecha plechové haly dodavatele uhlí a zavalila dva nákladní automobily.


Velké množství sněhu a oteplení, které v posledních dnech na Vysočinu přišlo, hrozí dalšími problémy, jako například pádem velké masy sněhu ze střech domů. Například v Humpolci v Hálkově ulici byl v sobotu krátce před půlnocí ohlášen pád sněhu na stojící auta. Na místě zasahovali humpolečtí hašiči, kteří pomohli s odtlačením několika vozidel.


Čtěte dále:   Milá setkání a dost peněz. Koledníci v Brodě a Humpolci vybrali přes tři miliony

Krizový štáb kraje Vysočina doporučuje, na základě vzniklé situace a metoprognózy, všem vlastníkům a provozovatelům objektů pro shromažďování většího počtu osob (zimní stadiony, kulturní domy, výrobní haly…) a zemědělských objektů důsledně zvážit možnost dočasného uzavření provozu těchto objektů do doby odklizení sněhu ze střech těchto budov nebo provedení kontroly statikem. Krizový štáb znovu důrazně upozorňuje na nutnost realizace zabezpečení a kontrol především na pultových (rovných) střechách vně i zevnitř, odstranění rampouchů a převisů sněhu, které hrozí pádem, popř. zabezpečení těchto míst výstražnými cedulemi a zamezení vstupu do nebezpečné zóny.

(Zdroj: Pelhřimov.info, HBin, Listy Pelhřimovska)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jak to pokračuje s humpoleckým stadiónem

Út Úno 14 , 2006
Škoda, která vznikla sesutím konstrukcí a prolomením střechy na zimním stadiónu v Humpolci, byla odhadnuta na 25 milionů korun. O náhradu škody se bude svádět náročná právní bitva. Stavba je podle místostarosty města Tomáše Krišťana v záruční lhůtě. Čtěte dále:   Tipy na Den dětí. V Humpolci se svezou super […]

You May Like

Témata